OPIS

Vino Carniola alba je suha, bela zvrst treh svetovnih sort: sauvignona, renskega rizlinga in belega pinota. Vino je pol leta zorelo v hrastovih sodčkih na finih drožeh in bilo ustekleničeno ob stari luni. Odlika te zvrsti je mineralnost in dolg pookus. Lepo se poda k ribjim jedem, belemu mesu in nekaterim sirom.

Podrobnosti

SORTA GROZDJA: sauvignon, beli pinot, renski rizling
VINORODNI OKOLIŠ: Dolenjska
VINOGRAD: Amfiteater- Mala Hubajnica
TLA: karbonat in ilovka
LEGA VINOGRADA: jugovzhod
NADMORSKA VIŠINA: 450 m
TRGATEV: ročna, zjutraj v tehnološki zrelosti, popolnoma zdravo in odbrano grozdje
VINIFIKACIJA: kratka maceracija, prešanje s pnevmatsko prešo, vrenje, hlajenje in biološki razkis, šolanje na finih drožeh 5 mesecev v rabljenih barik sodčkih
ZORENJE: inox posoda 4 mesece
VSEBNOST ALKOHOLA: 12,5 vol. %
SKUPNA KISLINA: 5,6 g/l
STEKLENIČENJE: ob stari luni, buteljke 0,75l
TEMPERATURA SERVIRANJA: 10-12 ⁰C
K HRANI: testenine, rižote, njoki, ribe, perutnina