OPIS

Je tradicionalno slovensko vino, ki mu dajejo značaj rdeče in bele sorte. Je rdečkaste barve, prijetnega sadnega vonja in nežnega, svežega okusa. Je reden spremljevalec slovenskih podeželskih jedi, še zlasti suhomesnatih dobrot. Ponudimo ga lahko tudi kot aperitiv.

Podrobnosti

SORTA GROZDJA: žametovka, modra frankinja, kraljevina, laški rizling, zeleni silvanec
VINORODNI OKOLIŠ: Dolenjska
VINOGRAD: Amfiteater-Mala Hubajnica
TLA: lapor in ilovka
LEGA VINOGRADA: jugovzhod, jug, jugozahod
NADMORSKA VIŠINA: 430-450 m
TRGATEV: ročna, zjutraj v fiziološki zrelosti, popolnoma zdravo in odbrano grozdje
VINIFIKACIJA: 4 dnevna maceracija rdečega grozdja, prešanje s pnevmatsko prešo, vrenje in delni biološki razkis, šolanje na finih drožeh 4-5 mesecev v inox posodi; belo grozdje nežno stiskano, bistrenje, vrenje in hlajenje; po bistrenju kopaža
ZORENJE: inox posode
VSEBNOST ALKOHOLA: 9,5 vol. %
SKUPNA KISLINA: 6,6 g/l
STEKLENIČENJE: 0,75 l buteljka, literca
TEMPERATURA SERVIRANJA: 13-15⁰C
K HRANI: dolenjske kulinarične posebnosti (štruklji, kuhana šunka, krvavice), suhomesnati izdelki, odojek