Carniola alba

Vino Carniola alba je suha, bela zvrst treh svetovnih sort: sauvignona, renskega rizlinga in belega pinota. • Vino je pol leta zorelo v hrastovih sodčkih na finih drožeh in bilo ustekleničeno ob stari luni. •  Odlika te zvrsti je mineralnost in dolg pookus. •  Lepo se poda k ribjim jedem, belemu mesu in nekaterim sirom.


Podrobnosti:

  • SORTA GROZDJA: beli pinot, sauvignon, laški rizling
     
  • VINORODNI OKOLIŠ: Dolenjska
     
  • VINOGRAD: Amfiteater- Mala Hubajnica
     
  • TLA: karbonat in ilovka
     
  • LEGA VINOGRADA: jugovzhod
     
  • NADMORSKA VIŠINA: 450 m
     
  • TRGATEV: ročna, zjutraj v tehnološki zrelosti, popolnoma zdravo in odbrano grozdje
     
  • VINIFIKACIJA: prešanje s pnevmatsko prešo, vrenje, hlajenje in biološki razkis, šolanje na finih drožeh 5 mesecev v rabljenih barik sodčkih
     
  • ZORENJE: inox posoda 4 mesece
     
  • VSEBNOST ALKOHOLA: 12,5 vol. %
     
  • SKUPNA KISLINA: 5,4 g/l
     
  • STEKLENIČENJE: ob stari luni, buteljke 0,75l
     
  • TEMPERATURA SERVIRANJA: 10-12 ⁰C
     
  • K HRANI: testenine, rižote, njoki, ribe, perutnina