Carniola alba
Vino Carniola alba je suha, bela zvrst treh svetovnih sort: sauvignona, renskega rizlinga in belega pinota. • Vino je pol leta zorelo v hrastovih sodčkih na finih drožeh in bilo ustekleničeno ob stari luni. • Odlika te zvrsti je mineralnost in dolg pookus. • Lepo se poda k ribjim jedem, belemu mesu in nekaterim sirom.
Podrobnosti:
-
SORTA GROZDJA: beli pinot, sauvignon, laški rizling
-
VINORODNI OKOLIŠ: Dolenjska
-
VINOGRAD: Amfiteater- Mala Hubajnica
-
TLA: karbonat in ilovka
-
LEGA VINOGRADA: jugovzhod
-
NADMORSKA VIŠINA: 450 m
-
TRGATEV: ročna, zjutraj v tehnološki zrelosti, popolnoma zdravo in odbrano grozdje
-
VINIFIKACIJA: prešanje s pnevmatsko prešo, vrenje, hlajenje in biološki razkis, šolanje na finih drožeh 5 mesecev v rabljenih barik sodčkih
-
ZORENJE: inox posoda 4 mesece
-
VSEBNOST ALKOHOLA: 12,5 vol. %
-
SKUPNA KISLINA: 5,4 g/l
-
STEKLENIČENJE: ob stari luni, buteljke 0,75l
-
TEMPERATURA SERVIRANJA: 10-12 ⁰C
-
K HRANI: testenine, rižote, njoki, ribe, perutnina

.png)


