Carniola rubra
Grozdje za to izredno polno, ekstraktno, temnordeče vino zraste na dolomitni matični podlagi. • Sestavljajo ga tri rdeče sorte, ki rastejo na zelo kamnitih in pustih tleh. • Trte so izredno malo obremenjene - vsaka rodi največ eno buteljko. • Je zahtevnejše, zato ga priporočamo izbranim jedem na osnovi rdečega mesa.
Podrobnosti:
-
SORTA GROZDJA: dornfelder, regent, modra frankinja
-
VINORODNI OKOLIŠ: Dolenjska
-
VINOGRAD: Pri zidani luži - Mala Hubajnica
-
TLA: lapor in ilovka
-
LEGA VINOGRADA: jug
-
NADMORSKA VIŠINA: 450 m
-
TRGATEV: ročna, zjutraj v tehnološki zrelosti, popolnoma zdravo in odbrano grozdje
-
VINIFIKACIJA: kratka maceracija, prešanje s pnevmatsko prešo, vrenje, hlajenje in biološki razkis, šolanje na finih drožeh 5 mesecev v rabljenih barik sodčkih
-
ZORENJE: 400 l in barik sodi 3 mesece
-
VSEBNOST ALKOHOLA: 11,5 vol. %
-
SKUPNA KISLINA: 5,6 g/l
-
STEKLENIČENJE: ob stari luni, buteljke 0,75l
-
TEMPERATURA SERVIRANJA: 16-18 ⁰C
-
K HRANI: divjačina, pečeno meso na žaru, suho meso (prašič mangolica), različni siri

